PREDAVANJE: RAZNOVRSNOST, ZNAČAJ I UGROŽENOST PČELA I DRUGIH OPRAŠIVAČA

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
sreda, 2 mart, 2022 - 19:00
Adresa: 
LINK ZA SASTANAK https://us06web.zoom.us/j/83488707708 Meeting ID: 834 8870 7708
Valjevo
Srbija

Ukoliko se i vama čini da nas je korona usporila i demotivisala i ukoliko su i vašem klubu dosadili pojmovi "hibridno" i "nova normalnost", onda u ime Rotari E-kluba Srbije, predlažmo da se 26.3.2022 zajedno pokrenemo, učinimo nešto dobro za životnu sredinu i dočekamo proleće na najbolji mogući način - sadnjom medonosnog drveća i bilja!

Verovatno vas zanima zašto akciju pokrećemo baš 26. marta? Tog dana je u Sloveniji, inače nadaleko poznatoj pčelarskoj zemlji, planirana velika akcija sađenja medonosnog drveća i bilja. Sprva je akcija bila zamišljena kao lokalna, slovenačka akcija koja za cilj ima proširenje životnog prostora i šansi za preživljavanje oprašivača (pre svega pčela) ali je u poslednjih mesec dana, otkad je počela aktivna promocija, toliko porasla da joj se priključilo više od 150 organizacija iz 23 zemlje (što EU što izvan EU). Time je ujedno postala i prvi projekat koji doprinosi ciljevima EU o postizanju klimatske neutralnosti Evrope. Cilj slovenačke akcije je sađenje 2 miliona medonosnih biljaka do 2030 godine, dok je cilj EU projekta sađenje čak 3 milijarde stabala na prostoru Evrope do 2030 godine.

Sadnjom medonosnog drveća i bilja ne samo da doprinosimo čistijoj i zdravijoj životnoj sredini već obezbeđujemo i hranu oprašivačima i priključujujemo se jednoj većoj inicijativi.

Tim povodom, u sredu 2.3.2022 Rotari E-klub Srbije organizuje predavanje  o raznovrsnosti i ugroženosti polinatora, prvenstveno pčela, koje će održati Jovana Bila Dubaić, sa Biološkog fakultetu Univerziteta u Beogradu.