Predavanje "VARIOLA VERA - BEZ ODBDUKCIJE" - Nikola Bura

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
utorak, 16 maj, 2023 - 20:00
Adresa: 
Bulevar Vojvode Mišića 15
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade
Beograd
Srbija

ROTARI KLUB BEOGRAD SKADARLIJA vas poziva na predavanje:

VARIOLA VERA - BEZ ODBDUKCIJE

Predavač: Nikola Bura

Utorak, 16.05.2023. 20h, Radisson Hotel, Beograd

Kotizacija 1.000 rsd

 

O PREDAVANJU:

Bilo je već deset sati uveče, kada su tog prohladnog četvrtka, 9. marta 1972. godine, retki prolaznici primetili čudnu grupu ljudi koja se kretala beogradskom ulicom Generala Ždanova (današnjom Resavskom). Ogrnuti teget pelerinama na nosilima su naizmenično prenosili teško obolelog čoveka sa Dermatovenerološke klinike na Odeljenje za hitnu hirurgiju i traumatologiju Prve hirurške klinike kako bi mu se ukazala adekvatna pomoć. Dežurni lekar, bolničarka i šest lakših bolesnika nisu ni slutili da su te večeri bili u direktnom kontaktu sa obolelim od velikih boginja (variole), opake zarazne bolesti koja se na ovim prostorima nije javila od 1930. godine i za koju se smatralo da je iskorenjena na ovim prostorima. Oboleli je sutradan u 21.15 umro od penicilinske alergije, kako je zvanično saopšteno. Leš je u toku noći prenet u kapelu, a u subotu 11. marta rodbina ga je, odbivši traženu obdukciju, transportovala u Novi Pazar radi sahrane. Ali, virus je ostao u milionskom Beogradu, kao i u Čačku, Novom Pazaru i Đakovici, i u još par manjih mesta u kojima je oboleli boravio. Kako je virus identifikovan, kako se prenosio, kako se na njega reagovalo i kakve je posledice doneo, govoriće autor knjige Bez obdukcije, koja je već imala dva izdanja.

 

O PREDAVAČU:

Nikola Bura je rođen 1955. godine u Beogradu, gde je pohađao osnovnu i srednju mašinsku školu. Diplomirao je 1979. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Više godina je radio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Vojsci Jugoslavije na različitim dužnostima, a najviše u vazduhoplovnotehničkoj službi. Prve kontakte sa medicinom imao je kao član tima konstruktora medicinskih uređaja koji su bili u funkciji provere zdravstvene sposobnosti pilota, kao i njihove trenaže u cilju uspostavljanja zdravstvenih medicinskih parametara.

Radio je i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a od 2014. godine je na službi u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, na funkciji rukovodioca Sektora inženjeringa. Sekretar je Udruženja za sterilizaciju i dezinfekciju Srbije. Za svoj rad dobio je više stručnih i društvenih proznanja, od kojih izdvaja Saveznu nagradu-plaketu za tehnička dostignuća u SFRJ (Nagrada „Boris Kidrič“), Povelju „Kapetan Miša Anastasijević“, kao i Medalju rada od predsednika Republike.

Objavio je 9 knjiga iz istorije tehnike, istorije medicine i opšte istorije, kao i desetine članaka. Stalni je saradnik Vukove zadužbine i National Geographic Srbija.

Prilozi: 
Image icon 1.pngImage icon 2.png