Guvernersko pismo broj 3 - Septembar

Slika korisnika Aleksandar Budosan
Aleksandar Budosan 1 septembar, 2022 - 22:45

Dragi prijatelji u Rotariju,

Mesec pred nama, septembar, po mnogo čemu simbolično je povezan sa obrazovanjem. Učenici kreću u školu, studenti se vraćaju svojim ispitima posle letnje pauze, a mi u Rotariju ovaj mesec posvećujemo obrazovanju i pismenosti, kao jednoj od oblasti delovanja naše organizacije.

Obrazovanje je danas više nego ikada važno za sve generacije. Društvene promene toliko su brze i velike da svaki pojedinac mora da radi na sebi, kako bi ostao u toku sa vremenom u kojem živimo. Ovo se odnosi na posao, tehnologiju, naše hobije, razvoj nauke, promene na tržištu radne snage, ali i lokalne i globalne društvene tokove. Jedna procena kaže da će u decenijama pred nama čak jedna trećina današnjih zanimanja nestati usled korišćenja novih tehnologija i veštačke inteligencije.

Da bismo mogli da budemo uspešni nosioci društvenih dešavanja moramo stalno da se usavršavamo, razvijamo nova znanja i veštine, otkrivamo nove sfere interesovanja. Rotari kao organizacija uspešnih stručnjaka u svojim profesijama je danas još više nego ranije dobra platforma da nam sve to omogući. U našoj organizaciji svakodnevno možemo da učimo jedni od drugih i da saznajemo od ekskluzivnih eksperata koji gostuju kao predavači na našim sastancima.

Rotari je kao jednu od sedam svojih važnih tema izabrao brigu o pismenosti i obrazovanju u celom svetu, upravo jer oni utiču na lične sposobnosti i na kvalitet celog života svakog pojedinca. Čak i danas u mnogim delovima sveta deca i mladi se muče da ostvare svoje potencijale u nedostatku obrazovanja izazvanog siromaštvom. Ova tema nije prevaziđena ni zbog toga što danas pojam pismenosti treba proširiti i na digitalnu pismenost. Posla još ima, i to u celom svetu.

Iskoristimo mesec posvećen obrazovanju da uradimo nešto lepo u našem okruženju, da budemo podrška onima koji se obrazovanjem bave svaki dan. Iskoristimo ovaj mesec da učimo jedni od drugih o zanimljivim temama iz naših profesija, organizujući predavanja na našim sastancima. Iskoristimo ovaj mesec da svako od nas nauči nešto novo i tako postane bolji i sebi i svom okruženju.

Treba da učimo i o Rotariju. Najbolje jedni od drugih. Zbog toga smo isplanirali interesantan, interaktivan i intelektualni Rotari trening dan, u subotu 10. septembra. Na njemu ćemo se upoznati sa Rotarijancima iz inostranstva, razmatrati lepe Rotari priče, diskutovati i učiti jedni od drugih. Pridružite nam se na put našeg Rotarijanskog razvoja.

Za sam kraj želim da i lično doprinesem saznavanju novog uz jednu zanimljivu naučnu činjenicu od pre nekoliko nedelja. Novi svemirski teleskop „Džejms Veb“ uslikao je do sada najstariju galaksiju, koja je postoja u vreme kada je svemir bio star manje od 300 miliona godina. Svetlost je od te galaksije do nas putovala 13,4 milijarde godina.

Kako da ne budemo srećni što živimo u vremenu ovakvih otkrića!

Otrkijte i vi neku činjenicu koju znate na svojim sastancima, naučite nas nečemu novom, i obogatite naše iskustvo, jer to je Rotari.

Vaš,

DG Nikola Božić